preskoči na sadržaj
Opći podatci o školi

OSNOVNA ŠKOLA

Osnovnu školu u Centru “Goljak” polazi 104 učenika sa slijedećim dijagnozama

1. Oštećenja i/ili bolesti središnjeg živčanog sustava:

 • cerebralna paraliza
 • ostale bolesti ili oštećenja

2. Oštećenja perifernog živčanog sustava :

 • spina bifida
 • spinalna lateralna amiotrophia tip II

 

Kod velikog broja djece prisutne su i pridružene teškoće i/ili bolesti:

 • epilepsija
 • blaže intelektualne teškoće 
 • glasovno - govorno- jezične smetnje
 • sljepoća
 • slabovidnost i druge smetnje vida
 • nagluhost
 • inkontinencija

Većina učenika u školu dolazi iz svojih obitelji, 20 učenika smješteno je u stalnom stacionaru Specijalne bolnice na Zelengaju 37, a 4 učenika smješteno je u Domu Bl. Alojzija Stepinca u Brezovici i također se svakodnevno dovoze u školu. Dvije učenice su u hraniteljskim obiteljima, 1 učenik u starateljskoj obitelji i 1 učenik u zajedničkom stanu (inkluzija).

Školski programi izvode se u 19 razrednih odjela na tri lokacije: Goljak 2 za 10 razrednih odjela, Banjavčićeva 16 (Zavrtnica) za 5 razredna odjela te Našićka 5 za 4 razredna odjela. Školovanje se provodi sukladno  Pravilniku o osnovnoškolskom i srednjoškolskom  odgoju i obrazovanju učenika s teškočama u razvoju prema:.
1. Redovitom progamu uz prilagodbu sadržaja i   individuaizirane postupke.
2.     Posebnom programu uz individualizirane postupke.
3. Program stjecanja kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života i rada.
 
U školi se provode sljedeći izborni programi:
 1. vjeronauk
 2. strojopis
 3. informatika

Učenici koji imaju poteškoća u usvajanju obrazovnih sadržaja uključuju se u programe dopunske nastave . Napredni učenici imaju mogučnost uključivanja u dodatnu nastavu.

 

Izvannastavne aktivnosti imaju poseban značaj u radu s učenicima s većim teškoćama u razvoju kako u poticanju i razvijanju njihovih sposobnosti, ublažavanju posljedica invaliditeta tako i u njihovoj afirmaciji i samopotvrđivanju izvan škole. Uspjesi naših učenika u šahu, recitiranju, pjevanju i likovnom izražavanju na gradskoj, državnoj i međudržavnoj razini omogućili su učenicima bolje povezivanje sa njihovim vršnjacima iz ostalih osnovnih škola u gradu i državi i pridonijeli stvaranju pozitivnijih stavova okoline prema osobama s invaliditetom.

 

Programi produženog stručnog postupka uključuju, učenje,izradu domaćih zadaća i primjenu znanja uz pomoć defektologa i učitelja predmetne nastave te rehabilitacijske programe za ublažavanje razvojnih smetnji (motoričkih, perceptivnih, emocionalnih, koncentracije i dr.). Radom u interesnim skupinama potiče se intelektualna radoznalost učenika, razvijaju njihove kreativne sposobnosti, potiče bavljenje sportskim aktivnostima i učenje vještina koje se mogu koristiti u obavljanju aktivnosti svakodnevnog života i različitih aktivnosti slobodnog vremena.
Rad u Centru znatno otežava neprimjeren i nedostatan školski prostor. Nadamo se da će ovaj problem biti uskoro riješen i da će učenici moći ostvariti svoja ustavna prava na školovanje primjereno svojim potrebamaTražilicaKalendar školske godine 2016/2017


eD za učenike


eD za učitelje


Stručni skupovi


Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Korisni linkovi


Vrijeme

preskoči na navigaciju