preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Goljak" Zagreb

 

ASISTIVNA TEHNOLOGIJA U CENTRU ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE „GOLJAK“

Asistivna tehnologija u svim oblicima nezaobilazna je kada se radi o učenicima s motoričkim teškoćama. Centar za odgoj i obrazovanje „Goljak“ od svog nastanka kontinuirano prati razvoj asistivne tehnologije i integrira ju u svoj rad. Razvoj računalne tehnologije uz razvoj asistivne tehnologije uvelike je doprinio i olakšao učenicima s motoričkim teškoćama pristup računalu i korištenje računala u svakodnevnom životu. Kroz povijest Centra za odgoj i obrazovanje „Goljak“ učenici su se  kroz nastavu računalne daktilografije  osposobljavli za samostalno korištenje tipkovnice u skladu sa svojim motoričkim, kognitivno spoznajnim i vizuoperceptivnim mogućnostima. Uvođenje računala otvorilo je učenicima nove mogućnosti izražavanja i učenja.  Obzirom da se uz svladavanje tipkovnice pokazala i potreba  za učenjem korištenja računala, uz korištenje mogućnosti koje pojedini programi pružaju, 2007.godine uvodi se rehabilitacijski program IKT u više razrede u okviru PSP-a. U okviru tog programa učenici su osposobljavani za korištenje računala i pojedinih programa u svrhu izrade plakata, prezentacija, likovnih i literarnih radova, što im je uvelike pomoglo u praćenju i ponavljanju nastavnih sadržaja.

Iste godine Centar za odgoj i obrazovanje „Goljak“ kao  odgojno obrazovna ustanova, među prvima pokreće svoju web stranicu.

 

Praćenjem potreba učenika 2011.godine uvodi se IKT program i u niže razrede, gdje učenici kroz kreativne i edukativne sadržaje ponavljaju nastavno gradivo, uče osnovne korištenja računala i osposobljavaju se za korištenje odgovarajućeg asisitvnog pomagala za pristup računala.

Nije potrebno posebno napominjati da je opremljenost adekvatnim pomagalima od krucijalne važnosti za izvođenje ovih programa kao  i za osposobljavanje za korištenje računala uz asistivno pomagalo, što je za pojedine učenike jedini mogući način kreativnog i literarnog izražavanja kao i  komunkacije.

Upravo iz ovog razloga kontinuirano se radi na opremanju Centra  adekvatnim pomagalima kako bi se otkrili i potaknuli potencijali učenika koji pohađaju Centar.

Zahvaljujući donacijama i podršci  roditelja i djelatnika volontera iz IBM-a, Centar „Goljak“ je do 2015. godine bio opremljen s nekoliko prilagođenih tipkovnica i miševa.

Realizacijom projekta 2015. godine u suradnji s Humanitarnom udrugom „RTL – pomaže djeci“, opremljeni su visokom asistivnom tehnologijom i programskom podržkom, informatička učionica, logopedski kabinet i tiflopedagoški kabinet. Autori projekta su: Vesna Matijević Knez, prof. defektolog i Vesna Kovačević Parmak prof. defektolog uz nezaobilaznu podršku ravnatelja Centra za odgoj i obrazovanje „Goljak“ Željka Kranjeca, dipl. teolog.

Asistivnom tehnologijom kojom je Centar opremljen ovim projektom omogućena je pravovremena i adekvatna procjena vrste pomagala kojim  se uz sustavno osposobljavanje učenicima omogućava otkrivanje i  realizacija njihovih  potencijala.

Godine 2019. Centar za odgoj i obrazovanje „Goljak“ uz suradnju s MZO opremljen je paketima edukacijskih  HUREKA katica za svaku lokaciju.

Školske godine 2018./2019. uz učenike na lokaciji Goljak obuhvaćeni su na inicijativnu ravnatelja Centra i učenici koji pohađaju nastavu na lokaciji Banjavčićeva i Našićka kroz eksperimentalni program IKT/AT AAK čiji autori, voditelji i izvoditelji su: Vesna Matijević Knez, prof. defektolog i Mirta Bartolović, prof. logoped, suradnik: Tanja Dejanović Šagadin, prof. psiholog.  Partner navedenog programa je Tehnički fakultet u Rijeci.

Rezultati navedenog programa pokazali su iznimnu potrebu za korištenjem asisitvne tehnologije kao i alternativne i augmentativne komunikacije.

Uz adekvatno pomagalo kao i  uz adekvatan izbor načina i metoda poučavanja učenici se osposobljavaju za korištenje pomagala i računala u svrhu korištenja računala i u svrhu poticanja komunikacije uz pomoć asistivne tehnologije.

Sastavni dio rada s asistivnom tehnologijom i potpomognutom komunikacijom je sustavno praćenje

 promijena i novih tehničkih postignuća kao i upoznavanje različitih metoda i načina rada koje drugi stručnjaci primjenjuju.

Pedagoški djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje „Goljak“ redoviti su sudionici međunarodne konferencije ATAAC. 

Rad Centra za odgoj i obrazovanje „Goljak“ prezentiran je 2017.godine na međunarodnoj konferenicji ATAAC pod naslovom „Video priča – Goljak“ – autor: Vesna Matijević Knez, prof. defektolog

Dvije godine za redom Centar za odgoj i obrazovanje „Goljak“ partner je na međunarodnoj konferenicji ATAAC i u svom prostoru ugošćuje svjetski priznate stručnjake s područja asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije.

Informacije na području asistivne tehnologije moći ćete pratiti na ovoj stranici.

Autor: Vesna Matijević Knez, prof. defektolog


Kalendar šk. god. 2020./2021.

eD za učenike

eD za učitelje

Stručni skupovi

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje "Goljak" Zagreb / Goljak br. 2, HR-10000 Zagreb / www.centar-odgojiobrazovanje-goljak.skole.hr / ured@centar-odgojiobrazovanje-goljak.skole.hr
preskoči na navigaciju