preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje "Goljak" Zagreb

Login
Tražilica
Kalendar školske godine 2017./2018.

eD za učenike

eD za učitelje

Stručni skupovi

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Vrijeme

Naši izleti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
_________________________________________________
Autor: Ivana Petrović Balaban, 12. 5. 2017.

Put u zavičaj bajki

U petak, 5.svibnja, učenici 3. i 8. razreda u pratnji  razrednica Jasmine Mojži Koprolčec i Marice Matešić posjetili su Ogulin.  Ova stručna ekskurzija organizirana je s ciljem upoznavanja, multimedijalnog i interaktivnog centara za posjetitelje koji slavi bajke i bajkovito stvaralaštvo.


U Ivaninoj kući bajke započeli  smo razgledavanje u Tajanstvenoj odaji, čuli  smo priče o Ivaninom životu i stvaralaštvu, a pogledali smo i animirani film o životu Ivane Brlić – Mažuranić.

Stalnu izložbu  razgledali  smo u  Čarobnoj šumi  i nastavili u začaranim hodnicima dvorca u kojim smo saznali  o sadržaju bajki, njenim piscima i pripovjedačima.

Začarani hodnici  doveli su nas do Bajkovite biblioteke s brojnim knjigama bajki i o bajkama, te do Ognjišta  pokraj  kojeg  su nam naše domaćice  ispripovijedale  bajku  Zlatna ptica i dijete ubogarsko, iz knjige Bajke i basne izdane davne 1943.god. i priču o tome  kako su nastale zebre.

Posebno zanimljiv dio Ivanine kuće je Čarobno zrcalo u kojem je domaćin Ivanin Bjesomar. U razgovoru s Bjesomarom saznali smo kako bismo izgledali da smo lik iz bajke te koju čarobnu moć imamo.

Nakon obilaska Ivanine kuće bajke krenuli smo u kraći obilazak bliže okolice i  razgledati Đulin ponor, spomenik prirode u središtu grada Ogulina gdje svoj tok završava rijeka Dobra i ponire ispod strmih kamenih litica. Ime ponora vezano je uz legendu o Đuli koja se u ponor strmoglavila zbog nesretne ljubavi.  Posjetili smo i hotel Frankopan i osladili se  biranim delicijama prije povratka u Zagreb.

Ova ekskurzija snažno nas se dojmila, s obzirom na to da je većina prvi put posjetila Ogulin, to čarobno mjesto zavičaja bajki i prekrasne prirode.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju